Sauna, savupiippu ja pienhiukkaset

helmikuu 12, 2018 16:06 by Admin
Tiesitkö, että puun polttamisen aiheuttamat pienhiukkauspäästöt voivat pakkasiltoina olla korkeammat kuin mitä autojen aiheuttamat päästöt pahimpaan ruuhka-aikaan ovat?

Ilmansaasteet sekä pienhiukkaset vaikuttavat ihmisten terveyteen myös Suomessa. Jatkuva altistuminen pienhiukkasille lisää niin astma- kuin sydänoireita ja saattaa pitkällä aikavälillä johtaa myös kuolemaan.

Saunojen kiukaat ovat Suomessa paljon käytettyjä tulisijoja. Yhdelläkään kiukaalla ei tällä hetkellä ole ympäristömerkkiä, eli vähäpäästöistä vaihtoehtoa puusaunansa lämmittämiseen ei ole olemassa.

Uusille tulisijoille on EU:ssa tulossa energiamerkki, mutta saunojen kiukaat eivät tämän järjestelmän piiriin tule kuulumaan. Puukiukaita onkin runsaasti lähinnä vain Suomessa, eikä niitä olla näillä näkymin kieltämässä.

Terveydelle haitallisten pienhiukkasten määrää voi vähentään myös polttamalla vain ja ainoastaan täysin kuivaa puuta sekä välttää erityisesti roskien, kuten pahvien ja makkarapakettien polttoa.

Puusaunan tai takan omistajalla on myös syytä pitää savupiippunsa kunnossa. Tulisijansa käytöstä ja toimivuudesta voi keskustella nuohoojan kanssa samalla, kun tarkistaa että piiput ja hormit ovat kunnossa.

Autojen moottoreissa pienhiukkasten ilmaan pääsemistä rajoitetaan myös erilaisten filtterien avulla. Pientalojen ja saunojen savupiippuihin tällaisia suodattimia ei kuitenkaan ole tulossa.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentointi on suljettu