Rakennuksia uhkaava home

maaliskuu 28, 2018 14:14 by Admin
Mikrobeja, kuten homeita, hiivoja, pieniä viherleviä ja alkueliöitä on kaikkialla. Rakennuksissa olevien mikrobien määrä ja laatu riippuvat muun muassa rakennuksen käyttäjistä, rakennusmateriaaleista sekä myös ilmanvaihdosta.

Pohjoisilla leveysvyöhykkeillä, missä Suomikin sijaitsee, vaativat talot hyvän eristyksen, jotta niissä talvisin ylipäänsä pystyttäisiin asumaan. Ilmastonmuutos ei suuresta uhkaavuudestaan huolimatta tule lopettamaan kylmiä talviamme.
 
Suomalaiset rakennukset ovat lisäksi pääosin varsin tiiviitä. Jos tällaisessa rakennuksessa syystä tai toisesta on kosteus- ja homevaurio, sen vaikutus sisäilmaan voi olla suurempi kuin jossain vähemmän tiiviissä, leudomman ilmaston talossa. 

Näiden faktojen pohjalta on selvää, että jos Suomessa aikoo rakentaa talon, tulee kosteuskysymys ottaa alan asiantuntijan avustuksella huomioon jo rakennuksen suunnittelusta lähtien.

Kosteusvaurio on riskitekijä

Tutkimusnäytön perusteella rakennuksen kosteus- ja homevauriot ovat muun muassa hengitystieoireiden ja astman riskitekijä. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, millä mekanismilla kosteusvauriorakennuksiin yhdistetyt terveysvaikutukset syntyvät.

Todennäköisimmäksi tekijäksi kosteusvauriorakennusten haitallisten terveysvaikutusten taustalla epäillään juuri mikrobeita. Tutkimustulokset mikrobien vaikutuksesta terveyteen ovat kuitenkin heikkoja ja ristiriitaisia, eikä niiden syyllisyyttä ole kiistattomasti pystytty osoittamaan.

Ei voida myöskään sanoa, että juuri jokin tietty homelaji olisi erityisen haitallinen terveydelle. Mikrobikasvua ja tiettyjä mikrobilajeja voidaan kuitenkin käyttää indikaattorina sellaisesta olosuhteesta, joka pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa terveysriskin.
 
Oireilu on yksilöllistä 

Myös monet yksilölliset tekijät voivat vaikuttaa oireiluun. Kaikki ihmiset eivät saa homeesta oireita tai vaivoja. Siksi joukossamme onkin myös heitä, joiden mielestä toisten ihmisten oireet ovat mielikuvituksen tuotetta, ja vika löytyy korvien välistä.

Oireet ovat kuitenkin aina todellisia. Vaikeita ja toimintakykyä uhkaavia oireita saavien henkilöiden tuleekin hakeutua mahdollisimman pikaisesti lääkäriin. Rakennuksen haitallisia olosuhteita ylläpitävät ominaisuudet pitää puolestaan pyrkiä poistamaan.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Lisää kommentti


(Näyttää Gravatar ikonisi)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Esikatselu

huhtikuu 24. 2018 20:17