Moottorisaha – metsurin paras ystävä

toukokuu 8, 2018 06:58 by Admin
Harva työkalu on metsurille niin tärkeä kuin moottorisaha on. Toki metsurilla voi olla monta työkalua käytössään. Työkalupakista löytyy peruskaluja kuten vasara, käsisaha, ruuveja, nauloja, höylä, raspi, mitta, vatupassi ja köysi. Mutta kun on aika kaataa puita tai harventaa metsää, moottorisaha on kuningas! Tämä artikkeli kertoo lisää moottorisahan kaikista eduista.

Ennen vanhaa metsätyöläiset joutuivat käsi- ja hartiavoimin tekemään raskasta työtä, eikä mitään saatu ilmaiseksi. Ihminen joutui kovaan testiin luontoa vastaan, ja se onkin ollut muokkaamassa meille kaikille tärkeää suomalaista sisua. Teollisen vallankumouksen myötä, ja teknologian vallattuaan lähes kaikki ammatit, ei tästä sisukkuudesta ole ollut paljon enää käyttöä myöskään metsurin ammatissa.

 

Moottorisahan vallankumous

Kun moottori keksittiin, ei kestänyt kauan kun ensimmäisiä moottorisahoja ruvettiin valmistamaan. Huomattiin jo aikaisin että moottoria voitiin käyttää muualla kuin vain autoissa ja kulkuneuvoissa. Oivallettiin, että teollisuus voisi hyötyä enemmän mekaanisesta voimasta, kuin miesvoimasta. Kun erilaisia koneita rupesi ilmestymään eri aloille, oli niistä saatu hyöty todella suuri. Ei siis kulunut kauan aikaa kun moottorisahat korvasivat perinteiset käsisahat. Vanha sanonta ”Jos ei mies puuta kaada, niin sitä ei kaada mikään” menetti äkkiä merkityksensä.

 

Ilman moottorisahaa ei pärjää

Moottorisaha on siis metsurin ammatissa yhtä vakiintunut työkalu kuin uuni on pizzaleipurille. Ilman sitä ei hommasta tulisi mitään. Kuvittele itse jos tilaat pizzan jota leipuri rupeaa valmistamaan ja leipomaan. Kun taikinan päälle on levitetty kaikki ainekset mutta ei olekaan uunia missä sen paistaisi, niin et voisi nauttia pizzasta. Sama asia koskee metsuria. Jos hänelle tulee tilaus pomolta että hänen täytyy mennä jollekin metsäpalstalle ja raivata kaikki puut sieltä, mutta hänelle ei anneta moottorisahaa, niin siihen ne hommat päättyvät.

 

Metsurin tärkein ase

Moottorisaha on siis metsurin tärkein ase. On silti eroa moottorisahalla ja moottorisahalla. Kuten muuallakin, laatu ratkaisee. Juuri metsurin alalla kannattaa aina hankkia itselleen laatusaha joka kestää useita vuosia. Mistä sitten tunnistaa hyvän moottorisahan? Kysyimme eräältä kokeneelta metsurilta, Kauko Mäntyseltä, asiasta. - Kunnon moottorisahan tunnistaa kun vetää sen käyntiin ja kuuntelee. Jos se kehrää kuin äkäinen kissa niin se on hyvä peli, sanoo Kauko. Jos siis olet vasta valmistunut metsuri, kuuntele sahaasi.


Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Lisää kommentti


(Näyttää Gravatar ikonisi)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Esikatselu

toukokuu 26. 2018 16:34