Mikä ihmeen palokatko?

tammikuu 15, 2018 13:03 by Admin
Mikä se sellainen palokatko oikeastaan on? Koska tämä on yksi niistä paloturvallisuuteen liittyvistä peruskysymyksistä, jotka luultavasti askarruttavat useampaakin ihmistä, kerrataan tässä asiaan kuuluvaa sanastoa lyhyesti.

Palokatko pelastaa 

Palokatko on palo-osastojen välisten aukkojen ja läpivientien paloeriste ja tiiviste. Sen tärkein tehtävä on estää tulipalon liekkien, kuumuuden ja savukaasujen leviäminen rakennuksessa läpivientien kautta. Palokatkon tulee kestää sille asetetun minimiajan.

Palokatko rajaa siis tulipalon yhteen palo-osastoon. Tämä mahdollistaa ihmisten poistumisen turvallisesti muista osastoista. Palokatko estää myös savukaasujen leviämisen, mikä onkin tärkeää, sillä valtaosa tulipaloissa kuolleista menehtyy nimenomaan savuun.

  

Läpivienti ei tuhoa palo-osastointia

Palo-osasto on tietty rakennuksen osa, josta palo ei pääse nopeasti leviämään muualle. Palo-osastoinnin tulee, palokatkojen ja muiden asiaan kuuluvien tekniikoiden avulla, estää tulipalon leviäminen ainakin sille määrätyn palonkestävyysajan verran.

Läpivienti puolestaan on osastoivan rakennusosan lävistävä osa. Läpivientejä voi olla esimerkiksi ilmanvaihto-, viemäri-, lämmitys- ja jäähdytysputkissa tai vaikka sähkö-, tele-, tai datakaapelissa. Läpivientivaraus mahdollistaa uudet läpiviennit palokatkoa rikkomatta.

Palokatkomassaa käytetään läpivientien tyhjien alueiden täyttämiseen, kun taas palomansetti on putken ympärille asennettava palotilanteessa tiivistyvä kaulus, joka lauetessaan puristaa putken umpeen ja estää siten palon leviämisen.

 

Palokatkot kunnossa?

Tiedätkö sinä, millaiset palokatkot omassa rakennuksessasi on? Ellet täysin varmasti tiedä, voisi olla korkea aika ottaa asiasta selvää. Oikein tehty palokatkoasennus estää tehokkaasti henkilö- ja omaisuusvahinkoja, jos tulipalo syystä tai toisesta pääsee syttymään.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentointi on suljettu