Lutikat tulevat

toukokuu 17, 2018 17:12 by Admin
Seinäluteet eli lutikat ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina. Lutikkahan on lentokyvytön hyönteinen, joka on alkujaan ollut pelkästään lepakkojen loinen, mutta sopeutunut myös ihmisen riesaksi. 

Luteet piileskelevät sängyn rungossa sekä patjoissa ja imevät öisin verta ihmisestä. Puremat iholla ovatkin usein ensimmäinen merkki ongelmasta. Lutikoiden ei kuitenkaan ole todettu levittävän tauteja Suomessa. 

Lutikoita tai niiden ulostejälkiä voi myös nähdä. Luteiden ulostejäljet ovat erikokoisia mustia pisteitä, joita löytyy yleensä sängyn rungosta tai patjoista.
 
Älä yritä hävittää lutikoita itse 

Omatoimisesti luteita ei kannata lähteä hävittämään. Niitä on nimittäin erittäin vaikea torjua, sillä hyönteismyrkyt eivät niihin tehoa. Lutikoiden hävittäminen vaatiikin siis aina ammattilaisen apua.

Lutikkahavainnoista kannattaa ottaa mahdollisimman pikaisesti yhteyttä joko isännöitsijään tai huoltoyhtiöön. Mitä kauemmin asian kanssa odottaa, sitä pahemmaksi ongelma yltyy.

Ludeongelmaa hoidetaan nykyisin lähinnä höyryn tai myrkyttömän kivipölytteen avulla. Näiden käsittelyjen aikana asukkaan ei tarvitse poistua asunnostaan lainkaan.

Kuumaa höyry tuhoaa piilossa olevat lutikat ja niiden munat. Hienojakoinen kivipölyte puolestaan rikkoo lutikan kuoren ja aiheuttaa sen kuivumisen sekä sitä kautta kuoleman.
 
Lutikat leviävät helposti 

Lutikkaongelma leviää helposti vanhojen sänkyjen ja sohvien mukana. Siistitkin huonekalut voivat olla lutikoiden valtaamia, eikä syynä useinkaan edes ole huonosti hoidettu hygienia. 

Luteet liikkuvat ketterästi myös talojen rakenteissa ja putkikanavissa. Niinpä ne saattavat pahimmassa tapauksessa vallata haltuunsa kokonaisia kerrostaloja. 

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Lisää kommentti


(Näyttää Gravatar ikonisi)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Esikatselu

toukokuu 26. 2018 16:34