Kylmälaitteiden huolto ja kielletyt kaasut

tammikuu 10, 2018 10:21 by Admin

Kylmälaitteiden huolto ja otsonikerroksen tulevaisuus ovat aiheita, jotka maapallon alati lämmetessä varmasti askarruttavat useampaakin ihmistä. Näin ollen lienee paikallaan tehdä lyhyt alustus aiheeseen.

 

F-kaasut 

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että fluorattuja kasvihuonekaasuja (F-kaasut) sisältäviä kylmälaitteita saavat Suomessa huoltaa vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) rekisterissä olevat kylmälaiteliikkeet.

Mainittuja F-kaasujahan tunnetusti käytetään edelleen monissa kylmäalan laitteissa, jollaisia ovat esimerkiksi ilmalämpöpumput, maalämpöpumput, ajoneuvojen ilmastointilaitteet sekä eräät sammutuslaitteistot.

Suuremmille kylmälaitteille on säädetty vuototarkastusvelvoite ja niinpä sellaisen laitteen haltijan onkin huolehdittava siitä, että lainmukainen kylmälaitehuolto tulee säädetyin määrävälein tehdyksi.

 

Kielletyt kaasut 

Otsonikerrosta heikentäviä kylmäaineita (CFC ja HCFC) tai niitä sisältäviä laitteita ei Euroopan Unionin alueella saa enää valmistaa lainkaan. Myös niiden maahantuonti sekä vienti EU:n ulkopuolelle on kielletty.

CFC-kylmäaineita (Chlorine-Fluorine-Carbon, tutumpi nimi freoni) voi olla esimerkiksi yli 20 vuotta sitten hankituissa jää- ja pakastekaapeissa. CFC-kylmäaineet aiheuttavat vapaaksi päästessään huomattavaa tuhoa ilmakehän otsonikerrokselle.

HCFC-kylmäaineet (Hydro-Chloro-Fluoro-Carbon, eli osittain halogenoidut hiilivedyt) ovat myös voimakkaita kasvihuonekaasuja, mutta niiden vaikutus otsonikatoon on vähäisempi. HCFC-aine R-22 oli kylmälaitteiden yleiskylmäaine aina vuoteen 2000 asti.

 

Kylmälaitehuolto edessä?

Tiedätkö siis sen, mitä ainetta kylmälaitteesi sisältää? Ellet tiedä, niin siitä kannattaa ottaa selvää. Ja huolehtia myös, että asianmukainen kylmälaitehuolto tulee tarpeen niin vaatiessa tehdyksi.


Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentointi on suljettu