Haketus - polttoaineen tuottamista luonnollisesti

joulukuu 8, 2017 16:27 by Admin

Puu on vuosituhansien ajan ollut tärkeä lämmönlähde ihmisille. Aiemmin oli muurattu tulisija usein monen talon ainoa lämmönlähde. Nykyisin erityisesti hakelämmitys on noussut mainioksi keinoksi pitää niin koti kuin muutkin rakennukset lämpimänä, fossiilisia polttoainetta käyttämättä.

 

Hake on pilkottua puuta

Hake tarkoittaa yksinkertaisesti koneellisesti haketettua, eli pienen pieniksi paloiksi pilkottua puuta.

Haketta voidaan valmistaa monenlaisesta puusta aina isoista pystyssä kasvavista männyistä puujätteeseen. On hyvä kuitenkin olla tietoinen siitä, että käytettävä puumateriaali vaikuttaa siitä saatavan hakkeen laatuun. Energian tarve ja haketettavan puun koko määrittävät myös sitä tapaa, millä haketus on paras toteuttaa.

Hake on siis metsästä saatavaa puhdasta ja uusiutuvaa raaka-ainetta, minkä vuoksi sen käyttö polttoaineena onkin viime vuosina kasvanut Suomessa runsaasti. Kasvavan puun prosessointi hakkeeksi sisältää lukuisia vaiheita ja se siten myös työllistää lukuisia ihmisiä paikallisesti.

 

Ilmastoystävällinen vaihtoehto

Hake mahdollistaa puulämmityksen automatisoinnin. Nykyiset hakelämmitysjärjestelmät ovatkin siten yhtä helppoja ja huolettomia käyttää kuin esimerkiksi ilmastolle haitallisemmat öljyn käyttöön perustuvat järjestelmät, jotka kuluttavat planeettamme uusiutumattomia luonnonvaroja.

Hakkeen kulutus voi vaihdella eri kohteiden välillä suuresti, mikä on syytä huomioida. Hakkeen laatu määritellään kolmen tekijän mukaan, jotka ovat sen kosteusarvo, laadun tasaisuus sekä palojen koko. Kosteus vaikuttaa hakkeesta saatavan lämpöenergian määrään, kun taas tasainen laatu ja oikea palakoko takaavat lämmitysjärjestelmän luotettavan toimivuuden. 

 

Haketus tuottaa haketta

Haketus on mahdollistaa suorittaa myös itse, jos tietää mitä on tekemässä, mutta haketta on saatavilla myös valmiina. Useimmille ihmisille valmiin hakkeen ostaminen onkin paras vaihtoehto. Haketta kannattaa sitä tarvitsevien tiedustella suoraan paikallisilta alan toimijoilta tai sahalaitoksilta. Haketus synnyttää joka tapauksessa suuria määriä puupölyä, mikä on syytä haketta valmistettaessa huomioida.

Tulevaisuudessa hakkeen merkitys todennäköisesti kasvaa entisestään, kun ihmisten tietoisuus aiheesta lisääntyy, muun energian hinta nousee ja pyrkimys entistä suurempaan omavaraisuuteen kasvaa. Kukapa maapallomme tulevaisuudesta huolehtiva ei haluaisi lämmittää asuntoaan kotimaisella, uusiutuvalla bioenergialla.


Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentointi on suljettu