Asbesti on vaarallinen aine

helmikuu 9, 2018 17:02 by Admin
Joka vuosi noin tuhat suomalaista sairastuu asbestin aiheuttamiin sairauksiin. Suurin osa sairauksista on hyvälaatuisia, mutta asbesti aiheuttaa silti vuosittain toista sataa kuolintapausta. Asbesti on siis syytä ottaa vakavasti.

Eristeenä erityisesti 50-70 -luvuilla käytetty asbesti on salakavala aine. Se ei suoranaisesti aiheuta vaaraa ihmiselle, mutta levittää hajotessaan ilmaan vaarallista asbestipölyä, jolle monetovat vuosien saatossa altistuneet.

Remontti- ja purkutöissä altistuu asbestille yhä lukuisia henkilöitä. Asbestisairaudet puhkeavat vasta kymmenien vuosien kuluttua altistumisesta. Tämän vuoksi kaikki eivät vieläkään ymmärrä ottaa asbestin vaaroja vakavasti.

Nykyisten lakien mukaan ennen vuotta 1994 rakennettuja rakennuksia purettaessa olisi aina tehtävä asbestitutkimus. Sitä uudemmissa taloissa asbestia ei Suomessa ole enää eristeenä saanut käyttää lainkaan.

Jos rakennuksesta löytyy asbestia, tulisi suorittaa ns. asbestipurku. Se on luvanvaraista ja kustannuksia lisäävää toimintaa, mutta vielä kalliimmaksi tulee mahdollinen asbestipölyn siivous, asbetin aiheuttamista sairauksista puhumattakaan.

Asianmukaisesti suojautuva remontoija saa purkaa oman talonsa asbestirakenteet itse. Lukuisat remontit tehdään kuitenkin yhä ilman tutkimusta ja riittävää suojausta. On hyvä muistaa, että karkuun pääsevä asbestipöly vaarantaa myös remonttikohteen asukkaiden terveyden.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentointi on suljettu