Ilmanvaihtokanavien ja -laitteistojen puhdistaminen

maaliskuu 16, 2018 13:27 by Admin
Hallinnoitko rakennusta, jossa sijaitsee painovoimaisesti tai koneellisesti ilmaa vaihtava ilmanvaihtolaitteisto?

Siinä tapauksessa varmaan tiedätkin, mitä kammioiden, puhaltimien, paloeristeiden, palorajoittimien ja muiden ilmanvaihtolaitteistoon kuuluvien paloturvallisuuteen vaikuttavien laitteiden ja ilmanvaihtokanavien puhdistamisesta on säädetty.
 
Savustamossa vuosittain 

Puhdistus pitää suorittaa joka vuosi, mikäli ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot sijaitsevat ammattimaisessa ruoanvalmistuspaikassa tai sellaisessa huonetilassa, jossa teollisesti valmistetaan tai teknisesti käytetään palavaa nestettä.

Myös niiden tilojen, joiden ilmanvaihtokanaviin saattaa kerääntyä runsaasti herkästi paloa levittäviä aineita, kanavat ja -laitteistot tulee puhdistaa joka vuosi. Näitä tiloja voivat olla esimerkiksi ruiskumaalaamot, puusepäntehtaat, pesulat, leipomot ja savustamot.
 
Vankilassa viiden vuoden välein
 
Viiden vuoden välein tehtävä puhdistus riittää, kun kyseessä on päivähoitolaitos, koulu, hotelli, lomakoti, asuntola tai ravintola. Myös sairaaloiden, vanhainkotien ja suljettujen rangaistuslaitosten ilmanvaihtokanavat ja laitteistot tulee puhdistaa joka viides vuosi.

Puhdistuksessa yhteydessä tarkastetaan kanavien tiiviys ja palorajoittimen toiminta. Kanavien tiiviys tarkastetaan painekokeella, jos kohteen toiminnot edellyttävät erityistä tiiviyttä ja muutoin siltä osin kuin on syytä epäillä tiiviyden tasoa.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Keikkuen tulee kevät

maaliskuu 14, 2018 08:53 by Admin
Pakkanen paukkuu vielä, mutta päivät pitenevät koko ajat. Kevät on siis tulossa, älä anna sen yllättää!
 
Anna valon herättää. Avaa verhot sekä kaihtimet jo illalla nukkumaan mennessäsi ja voit aamulla herätä auringon kanssa yhtä matkaa. Valo tuo tosin näkyviin niin pölyn kuin likaiset ikkunatkin, mutta niistä kyllä selviät paikallisen siivouspalvelun avulla.

Nauti talvesta. Hiihdä, kävele hangilla ja käy järven jäällä luistelemessa, nyt kun vielä voit. Liikuntaväylät ovat monin paikoin hyvässä kunnossa pitkälle kevääseen. Jos liikunta ei meinaa innostaa, ota avuksesi joku paikallinen personal trainer.

Muista lumenpudotus. Katolle pakkautunut lumi on paitsi talon rakenteille, erityisesti pudotessaan myös niin ihmisille kuin omaisuudellekin. Paikallinen kiinteistöhuolto hoitaa varmasti lumien pudottamisen luotettavasti ja vuosien kokemuksella.

Inspiroidu väreistä. Vaihda sohvatyynyt ja keittiön pyyhkeet keväisen kirkkaisiin väreihin. Erityisesti keltainen on mainio, pirteä väri pääsiäisen ulkopuolellakin. Jos olet epävarma, anna sisustussuunnittelu paikallisen ammattilaisen tehtäväksi.

Suunnittele remontit. Kevät on kuuminta remontointiaikaa ja viimeistään nyt kannattaa mahdollinen kattoremontti tai kylpyhuoneremontti pistää alulle. Paikallinen remonttifirma tai rakennusliike auttaa sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan kaikki remontit.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Mielessä kylpyhuoneremontti?

maaliskuu 9, 2018 13:09 by Admin
Kylpyhuoneremontti on usein päällä ollessaan melko ikävä remontti. Se kestää normaalisti useita viikkoja ja tänä aikana koko kylpyhuone vessoineen sekä suihkuineen ovat yleensä pois käytöstä. Tämä luonnollisesti hankaloittaa ihmisten ja muiden asukkaiden elämää huomattavasti.

Kylpyhuoneremontit täytyy valmistella erittäin hyvin, jotta remontin lopputuloksesta ylipäänsä voi olla hyvä ja laadukas. Märkätilojen remontointi on aina varsin riskialtista puuhaa, joten usein se annetaankin suosiolla ammattilaisten tehtäväksi. 

Remonttia kerrostalossa suunniteltaessa on ensinnäkin hyvä ottaa yhteyttä isännöitsijään ja tiedustella onko taloyhtiöön mahdollisesti suunnitteilla putkiremontti. Mikäli näin on, kannattaa isännöitsijän kanssa käydä suunnitelmat läpi siten, ettei myöhemmin tehtävä putkiremontti vaikuta aiemmin tehtyyn remonttiin.

Kylpyhuoneen suunnittelussa tulee miettiä mihin haluaa sijoittaa WC-istuimen ja muut kalusteet. Onko kylpyhuoneeseen ajateltu tulevan pyykinpesukoneen? Missä kuivaustelinettä ja likapyykkiä säilytetään? Toiveet täyttävä kylpyhuone tekee ihmisen onnelliseksi aina hänen siellä käydessään.

Remonttia tekevän on hyvä myös tutustua määräyksiin, joita kosteustiloille on annettu. LVI-työt on tehtävä huolella, sillä veden ja kosteuden eristämisen epäonnistuminen voi myöhemmin johtaa suuriin ongelmiin. Tilan tulee olla tiivis, mutta ilmanvaihdon pitää toisaalta pystyä poistamaan syntyvä kosteus.

Kylpyhuoneremontin voi siis tehdä itse tai antaa työ asiansa osaavan putkimiehen tehtäväksi. Jos remontin hoitaa jokin putkiliike, on vastuu urakan onnistumisesta tietenkin heillä. Märkätilojen ollessa remontin kohteena on tämä useimmiten se paras vaihtoehto. Itse tekemällä saattaa toki säästää paljon rahaa.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Putkisillan suunnittelu

maaliskuu 8, 2018 10:52 by Admin
Mitä seikkoja on erityisesti otettava huomioon teräsputkisiltaa suunniteltaessa?

Ulkonäkö. Putkisillan tulee sopia ympäristöönsä. Aukon koko ja muoto, rakennetyyppi sekä putken päiden verhous on mietittävä huolellisesti. Teräsputkisillan ja siltapaikan on täytettävä määrätyt siltojen ulkonäön viimeistelyä koskevat vaatimukset. 

Käyttöikä. Teräsputkisiltojen normaali suunnittelukäyttöikä on 50 vuotta ja rautatiesiltojen 100 vuotta. Jos putkisilta kuitenkin sijaitsee vilkasliikenteisen tien alla on se silloinkin suunniteltava kestämään vähintään 100 vuotta.

Kantavuus. Tiessä tai radassa olevan rakenteen on kestettävä siihen mahdollisesti kohdistuvat kuormat. Putkisillan rakenteella ja sen perustuksilla tulee olla riittävät varmuudet eikä niihin saa missään olosuhteissa syntyä haitallisia muodonmuutoksia. 

Tyyppi. On tärkeää valita oikean muotoinen putkisilta. Pyöreä putki esimerkiksi soveltuu parhaiten rautatiesiltoihin, vesistösiltoihin sekä mm. ulkoilua tai maataloutta palveleviin alikulkukäytäviin.

Ympäristö. Teräsputkisillat eivät saa aiheuttaa niiden rakenteista johtuvia ympäristöhaittoja. Pintakäsittelyt tulee tehdä maalaamo-olosuhteissa ja maalien sekä muiden pinnoitteiden on oltava sellaisia, ettei niistä aiheudu vaaraa ympäristölle. 

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Mitä on puskuhitsaus?

maaliskuu 7, 2018 14:38 by Admin
Kaikki tietävät mikä on pusku ja mitä tarkoitetaan hitsauksella, mutta tiedätkö sinä mitä on puskuhitsaus?

Hitsaus on tunnetusti osien liittämistä toisiinsa lämpöä tai puristusta hyväksi käyttämällä. Hitsauksen seurauksena toisiinsa liitetyt osat muodostavat pysyvän, jatkuvan yhteyden.

Muovi puolestaan on yleisnimitys synteettisille tai puolisynteettisille hiili- tai hiili-piiatomien pitkistä molekyyliketjuista eli polymeereistä koostuville materiaaleille.

Muovia hitsattaessa kappaleet lämmitetään ensin tiettyyn, muovityypille ominaiseen hitsauslämpöön ja varsinainen hitsautuminen tapahtuu materiaalin jäähtyessä hitsauspaineen alaisena.

Pusku sen sijaan on erityisesti jalkapallossa käytetty pallon käsittelytapa, jonka yhteydessä tapahtuu normaalisti voimakas ylävartalon heilahdus selän mennessä samalla kaarelle.

Viimeksi mainitulla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä puskuhitsauksen kanssa, jossa kaksi muovikappaletta hitsataan yhteen niitä ensin kuumentamalla ja puskemalla ne välittömästi yhteen.

Muoviputken hitsaus suoritetaan usein puskuhitsauksena, jota käytetään esimerkiksi pitkien vesijohtoputkien tekemisessä. On hyvä huomata, että puskuhitsattavien pintojen tulee olla täysin puhtaita.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Teräsrakentaminen muutosten kourissa

maaliskuu 6, 2018 14:31 by Admin
Teräsrakenteiden CE–merkintä tuli standardin SFS-EN 1090 myötä pakolliseksi Suomessa 1.7.2014. Tästä päivämäärästä alkaen teräsrakenteiden laillinen valmistus on edellyttänyt standardin mukaan auditoitua toimintaa. Käytännössä esimerkiksi teräsrakenteiden hitsaukseen liittyvät laatuvaatimukset ovat tämän jälkeen olleet huomattavasti aiempaa tiukempia.

Yleisesti CE–merkintä on valmistajan takaus siitä, että tuote täyttää sitä koskevat Euroopan unionin vaatimukset. CE-merkinnällä tuotteen valmistaja siis ilmoittaa, että tuote täyttää oleelliset turvallisuusvaatimukset. CE-merkintä voidaan kiinnittää tuotteeseen normaalisti ilman puolueettoman osapuolen suorittamaa testausta. 

Metallitoimialalla CE–merkintä täytyy olla mm. erilaisissa painelaitteissa ja kuumavesikattiloissa sekä myös kantavissa teräsrakenteissa. Rakenteiden yhteydessä merkinnällä voidaan ilmoittaa esimerkiksi kokoonpanon kantavuuteen liittyvät ominaisuudet. Teollisuuslaitosten koneisiin ja laitteisiin kuuluvat rakenteet kuten esimerkiksi portaikot eivät kuulu merkinnän piiriin.

Ympäristöministeriö julkaisi Suomessa jo viime vuosituhannella teräsrakenteita koskevia ohjeistuksia, joissa oli hyvin saman suuntaisia suunnitteluun, valmistukseen ja erityisesti hitsaukseen liittyviä yksityiskohtaisia vaatimuksia kuin mitä 1.7.2014 voimaan tulleessa standardissa on nyt.

Mediassa luotiin ennen standardin voimaantuloa vaikutelmaa, että teräsrakentaminen tulisi muuttumaan merkittävästi, ja että monien konepajojen tulevaisuus tulisi olemaan vaarassa. Huoli saattoi olla osittain aiheellinen, mutta jos konepaja oli toiminut aikaisemmin sovittujen pelisääntöjen mukaan, ei muutos ollut suuren suuri. Ilmeistä kuitenkin oli, että vaatimuksia oli monin paikoin noudatettu todella väljästi tai ei lainkaan.

Kukaan ei kuitenkaan voine väittää, etteikö standardi SFS-EN 1090 tuonut mukanaan erityisesti turvallisuuden kannalta tervetulleita muutoksia. Uudistuneet asetukset ovat aiheuttavat muutoksia muun muassa kantavien teräsrakenteiden suunnittelijoilta vaadittaviin pätevyyksiin ja esimerkiksi työkokemusta vaaditaan nykyisin pätevyyden saamiseksi entistä enemmän.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Kylpyhuone edustuskuntoon

maaliskuu 5, 2018 17:04 by Admin
Olet varmasti usein vessassa istuessasi miettinyt, millä saisit kylpyhuoneestasi entistä muodikkaamman. Varsin monella meistä ainakin on niin tapana tehdä, joten tässä lyhyesti pari vinkkiä siitä, mikä juuri nyt on in.

Vaihda allastasosi senkkimäisempään vaihtoehtoon. Tämä on nyt kuuminta muotia. Lopputulos on onnistuessaan kaappimainen, siro ja kevyt, alaosastaan avoin allas. Putkityöt on sellaista asennettaessa syytä tehdä seinän sisään, jotta ulkoasu pysyy silmää miellyttävänä. Paikallinen lvi-töiden ammattilainen osaa varmasti auttaa.

Vaihtoehtoisesti voit teettä altaasi puusepällä. Tämä huonekalumaisuus on toinen tällä hetkellä suosittu trendi. Puinen allas on hyvä päällystää esimerkiksi komposiittitasolla tai suurinta tyylikkyyttä tavoiteltaessa ainutlaatuisella kivitasolla. Turha kai mainitakaan, mutta kokonaisuus kannattaa tilata asiansa osaavalta stylistiltä.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Tiesitkö tämän teräketjuöljyistä?

maaliskuu 2, 2018 16:15 by Admin
Teräketjuöljy on erityisesti moottorisahojen, mutta myös monien monitoimikoneiden voiteluun tarkoitettua voiteluöljyä, jonka tärkein tehtävä moottorisahoissa on vähentää laipan ja teräketjun välistä kulumista.

Teräketjuöljyistä löytyy mineraalipohjaisia, synteettisiä ja kasviöljyistä valmistettuja vaihtoehtoja, mutta mitään yhteistä standardia öljyille ei ole. Öljyn ominaisuuksiin kannattaa siis aina perehtyä.

Teräketjuöljyjen valmistajat saattavat ilmoittaa millaiseen käyttöön öljy on tarkoitettu ja mitä ominaisuuksia sillä on. Useilta valmistajilta teräketjuöljyä on saatavissa sekä kesä- että talvilaatuna.

Mineraaliteräketjuöljy sisältää sideaineita ja soveltuu hyvin suurille moottorisahoille. Synteettiset ja kasviöljypohjaiset teräketjuöljyt ovat paremmin biohajoavia ja siten ympäristölle ystävällisempiä.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Epäiletkö asuvasi hometalossa?

helmikuu 26, 2018 09:56 by Admin
Homeen uskotaan aiheuttavan lukuisia terveyshaittoja. Jos herää epäilys, että asunnossasi tai työpaikallasi on hometta, olisi rakennus syytä tutkia tarkasti, ja tarvittaessa tehdä perusteellinen remontti.

Usein remontteihin ryhdytään, kun talossa on epämääräistä hajua. Homekorjauksista olisi kuitenkin aina tehtävä perusteellinen korjaussuunnitelma ja sovittava toimenpiteistä kirjallisesti. 

Tarvittavien korjausten määrän ja laajuuden paljastavat kuntotutkimukset on syytä tehdä huolellisesti. Sisäilmasta otettavat näytteet eivät riitä määrittämään tarvittavan remontin laajuutta. 

Kosteus- ja homevaurioita korjataan liian usein niin, että ainoastaan vaurioituneet materiaalit vaihdetaan. Jos varsinaista vaurion aiheuttajaa ei poisteta, ongelma todennäköisesti uusiutuu.
 

Asiantuntija avuksi 

Tavallisella ihmisillä on harvemmin riittävästi tietotaitoa korjaustyöhön ryhdyttäessä. Siksi kannattaakin ottaa avukseen kosteusvaurioihin perehtynyt henkilö, kuten kosteusvauriokuntotutkija tai rakennusterveysasiantuntija.

On hyvä myös tiedostaa, että se mitä yleisesti sanotaan homeeksi, ei läheskään aina ole hometta. Ongelmien aiheuttajina voivat usein olla home-, hiiva- ja lahottajasienet tai bakteerit.

Arvioiden mukaan jopa 800 000 ihmistä altistuu Suomessa päivittäin kosteus- ja homevaurioille. Useimmille ei näistä vaurioista tai muistakaan mikrobeista kuitenkaan aiheudu merkittäviä oireita.

Mikrobeja on kaikkialla, myös jokaisessa ihmisessä. Niitä esiintyy aina rakennuksissa ja sisäilmassa. Täysin mikrobeista vapaita normaaleja rakennuksia ei ole lainkaan edes olemassa.


Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Ongelmana kuiva ilma?

helmikuu 23, 2018 08:26 by Admin
Kylmillä ilmoilla on kodin sisäilmaan syytä kiinnittää huomioita. Mitä kovemmin pakkanen paukkuu, sitä kuivempaa sisäilma on. Hengitystiesairauksista ja allergioista tai esimerkiksi kuivista silmistä kärsiville sisäilman kuivuus voi aiheuttaa oireita.

Ulkoilmassa on pakkasella hyvin vähän vettä ja kun ilma lämmitetään, suhteellinen kosteus jää erittäin alhaiseksi. Tämän vuoksi sisäilman lämpötila tulisi talvisin pitää melko maltillisena, koska korkeampi lämpötila kuivattaa ilmaa entisestään. Harvat toisaalta haluavat palella kotonaan.

Jos kuivan sisäilman kanssa on jatkuvasti ongelmia, yksi ratkaisu voi olla ilmankostuttimen hankkiminen. Kostutin on hyvä sijoittaa sinne, missä oleskelee eniten, eli esimerkiksi makuuhuoneeseen. Kostuttimen valinnassa ja käytössä kannattaa olla kuitenkin tarkkana.

Kostuttimen tulisi olla höyrystävä, eli sellainen, joka kuumentaa ja kiehuttaa veden. Tällöin bakteerit eivät pääse sisäilmaan ja myös hiukkaspäästöjen mahdollisuus on alhainen. Pisaroivat ja sumuttavat kostuttimet eivät bakteerien leviämisen kannalta ole hyvä ratkaisu.

Yksinkertainen konsti lisätä asunnon kosteutta on jättää suihkun jälkeen kylpyhuoneen ovi auki. Arkista kosteutta kertyy kodin sisäilmaan myös esimerkiksi vettä keitettäessä, ja yksi hyvä tapa ilman kostuttamiseen on märkien pyykkien kuivaaminen.

Ilmanvaihdosta on hyvä huolehtia myös talvisin. Kaikkia ilmanottoluukkuja ei pidä laittaa kiinni. Monessa rakennuksessa on pelkkä painovoimainen tai koneellinen ilmanpoisto ja korvausilmaa täytyy saada myös talvella, vaikka se usein aiheuttaakin asuntoon vetoa.Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5