Pumppu – työkalu jonka ihmiset unohtivat

toukokuu 25, 2018 07:33 by Admin

Kun kuulet sanan pumppu, mitä ensimmäisenä tulee mieleen? Varmasti ajattelet tavallista käsipumppua jolla pumpataan polkupyörän renkaat, tai kenties yksinkertaista vesipumppua kesämökin tontilla. Haluamme tässä kuitenkin puhua sellaisista pumpuista joissa on vähän enemmän tehoa.

 

Pumppujen monikirjava maailma

Et ole ainoa joka vain tietää käsipumpusta, sanoisin että varmaan 99 % väestöstä ovat epätietoisia kaikenlaisista pumpuista joita on olemassa. Vai oletko koskaan kuullut puhuttavan porakaivo-, uppo-, isku-jet-, iskuvesirengas-, tyhjennys-, keskipako- tai ejektoripumpuista? Luultavasti et ole, mutta silti nämä ovat niin kodeissa kuin teollisuudessa aikakin yleisiä.

 

”Kaivossa olis vettä, mutta miten se sieltä ylös saadaan”

Näin moni talonomistaja huokailee itsekseen tai omaisilleen. Monella ei edes käy mielessäkään että kaivoveden voi oikean pumpun avulla saada kaivosta ylös. Tätä tarkoitusta varten on tehty porakaivopumppu. Yrittäjien valikoimasta löytyy useimmiten kolmesta kahdeksaan tuuman kokoisia pumppuja kaivon koosta riippuen, ja jotka kestävät pohjoismaalaisen ilmaston.

 

Suodata vesi juomakelposeksi

Kun pumppu on paikoillaan ja vettä tulee hanasta, on tärkeätä myös hankkia vedensuodatin niin että sitä myös voi juoda ja käyttää ruoanlaittoon. Ota yhteyttä yritykseen joka on erikoistunut juuri tähän. Veden puhtaudesta ei voi tinkiä, ja siksi on parasta antaa ammattilaisen katsoa asiaa. Ensin tehdään vesianalyysi jonka avulla todetaan millaista kaivovesi on, ja sen pohjalta voidaan valita siihen sopiva vedensuodatin.

 

Kylmä vesi on paras vesi

Ok, tässä vaiheessa siis kaivovesipumppu tuo vettä taloon, ja vedensuodatin tekee sen puhtaaksi ja juomakelpoiseksi. Kaikki siis hyvin, vai onko? Eikö olisi mahtavaa jos vesi olisi vielä tämän lisäksi raikkaan kylmää? Hankkimalla järjestelmään juomaveden jäähdyttimen varmistat sen että vesi on aina kylmää. Useimmat pumppuyritykset tarjoavat myös jäähdyttimiä, eli investoi myös siihen. Näin saat kuumana kesäpäivänä aina kylmää ja raikasta vettä janoosi!


Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Sähkö – ihmisten unohtama elementti

toukokuu 21, 2018 11:25 by Admin

Me kaikki tunnemme luonnon eri elementit: tuli, vesi, maa ja ilma. Ilman näitä elementtejä emme voisi elää maaplaneetallamme. Nämä ovat olleet kautta ihmisen historian läsnä, mutta nykyihmisen arkeen täytyy lisätä vielä viides tärkeä elementti, jota ilman emme voisi kuvitella elämää. Tämä elementti on – sähkö.

Vaikkei sitä virallisesti lasketa elementteihin kuuluvana, on sähkö silti elämisen kannalta erittäin tärkeä. Ajattele nyt itsekin mihin kaikkeen sähköä tarvitaan; elektronisiin laitteisiin, autoihin, voimalaitoksiin, valaistukseen ja jopa elvytykseen, mainitaksemme muutamia. Sähkö on kuitenkin energian ja voiman lähteenä hengenvaarallinen, ellei sitä osaa oikein käsitellä. Siksi puhummekin tässä artikkelissa sähkö-alan ammattilaisista.

 

Sähkö osana rakennussuunnitelmaa

Kun mitä tahansa rakennuksia ruvetaan suunnittelemaan, on heti alussa myös kartoitettava miten sähköt vedetään rakenteen eri huoneistoihin, ja paljonko virtaa tarvitaan. Rakennusmestari, joka on suunnittelussa mukana ja valvoo projektia, tarvitsee kuitenkin juuri tähän osa-alueeseen sähkö-alan ammattilaisen osaamista.

 

Kaikki lähtee pätevyydestä

Kun sähköjohtojen sijaintia suunnitellaan, tarvitaan siinä osaamista. Sähköasentajan täytyy ottaa harkintaan mihin käyttöön eri huoneistot on tarkoitettu, ja sen perusteella hän voi päättää kuinka voimakasta virtaa juuri siihen huoneistoon tarvitaan, mihin sähköpistokkeet sijoitetaan ja miten huoneiston voi eri tavoin valaista. Kiinteistön käyttäjillä on nykypäivänä oltava monta mahdollisuutta.

 

Sähkö sinetöi rakennusprojektin

Lopussa kun rakennus on tehty valmiiksi ja sähköjohdot on vedetty, tulee se hetki kun sähkön toimivuus testataan. Tämä vaihe ratkaisee sen jos esimerkiksi talon omistajille voi soittaa ja sano että ”hei, nyt talosi on valmis”. Harva kokemus on parempi kuin se että talon omistaja astuu upouuteen taloonsa ja painaa sähkökatkaisimesta. Kun valot syttyvät niin eteen paljastuu uusi rakennus. Jos valot eivät syttyisikään, talonomistajan sydämeen tulee syvä pettymys.

 

Muutama vinkki kun valitset sähköasentajan

Lopuksi annamme pari vinkkiä joiden avulla voit palkata hyvän sähköliikkeen. Ensinnäkin kunnon sähköliikkeen on pystyttävä näyttämään kaikki tarvittavat sähkömiehen sertifikaatit ja luvat. On olemassa runsaasti sähköliikkeitä joilla on puolihämärä tausta, ja joiden sähkömiehet ovat kaikkea muuta kuin päteviä. Pyydä siis aina sertifikaatteja.

Toiseksi hyvällä sähköliikkeellä on hyvät referenssit. Tutustu heidän sivustoon ja katso onko siellä referenssejä tyytyväisiltä asiakkailta. Jos on niin silloin kyseessä on hyvä sähköliike.

Kolmanneksi ja viimeiseksi hyvän sähköliikkeen on oltava hyvin tavoiteltavissa niin puhelimitse kuin sähköpostitse. Ok, sähkö-postitse oli enemmänkin aiheeseen liittyvä sanaleikki, vaikka tosin sähköpostiosoite on oltava, mutta ennen kaikkea sinun on asiakkaana pystyttävä aina soittamaan palvelevalle sähkömiehelle.

Täten toivomme että seuraava sähköprojektisi menee hyvin!


Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Lutikat tulevat

toukokuu 17, 2018 17:12 by Admin
Seinäluteet eli lutikat ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina. Lutikkahan on lentokyvytön hyönteinen, joka on alkujaan ollut pelkästään lepakkojen loinen, mutta sopeutunut myös ihmisen riesaksi. 

Luteet piileskelevät sängyn rungossa sekä patjoissa ja imevät öisin verta ihmisestä. Puremat iholla ovatkin usein ensimmäinen merkki ongelmasta. Lutikoiden ei kuitenkaan ole todettu levittävän tauteja Suomessa. 

Lutikoita tai niiden ulostejälkiä voi myös nähdä. Luteiden ulostejäljet ovat erikokoisia mustia pisteitä, joita löytyy yleensä sängyn rungosta tai patjoista.
 
Älä yritä hävittää lutikoita itse 

Omatoimisesti luteita ei kannata lähteä hävittämään. Niitä on nimittäin erittäin vaikea torjua, sillä hyönteismyrkyt eivät niihin tehoa. Lutikoiden hävittäminen vaatiikin siis aina ammattilaisen apua.

Lutikkahavainnoista kannattaa ottaa mahdollisimman pikaisesti yhteyttä joko isännöitsijään tai huoltoyhtiöön. Mitä kauemmin asian kanssa odottaa, sitä pahemmaksi ongelma yltyy.

Ludeongelmaa hoidetaan nykyisin lähinnä höyryn tai myrkyttömän kivipölytteen avulla. Näiden käsittelyjen aikana asukkaan ei tarvitse poistua asunnostaan lainkaan.

Kuumaa höyry tuhoaa piilossa olevat lutikat ja niiden munat. Hienojakoinen kivipölyte puolestaan rikkoo lutikan kuoren ja aiheuttaa sen kuivumisen sekä sitä kautta kuoleman.
 
Lutikat leviävät helposti 

Lutikkaongelma leviää helposti vanhojen sänkyjen ja sohvien mukana. Siistitkin huonekalut voivat olla lutikoiden valtaamia, eikä syynä useinkaan edes ole huonosti hoidettu hygienia. 

Luteet liikkuvat ketterästi myös talojen rakenteissa ja putkikanavissa. Niinpä ne saattavat pahimmassa tapauksessa vallata haltuunsa kokonaisia kerrostaloja. 

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Moottorisaha – metsurin paras ystävä

toukokuu 8, 2018 06:58 by Admin
Harva työkalu on metsurille niin tärkeä kuin moottorisaha on. Toki metsurilla voi olla monta työkalua käytössään. Työkalupakista löytyy peruskaluja kuten vasara, käsisaha, ruuveja, nauloja, höylä, raspi, mitta, vatupassi ja köysi. Mutta kun on aika kaataa puita tai harventaa metsää, moottorisaha on kuningas! Tämä artikkeli kertoo lisää moottorisahan kaikista eduista.

Ennen vanhaa metsätyöläiset joutuivat käsi- ja hartiavoimin tekemään raskasta työtä, eikä mitään saatu ilmaiseksi. Ihminen joutui kovaan testiin luontoa vastaan, ja se onkin ollut muokkaamassa meille kaikille tärkeää suomalaista sisua. Teollisen vallankumouksen myötä, ja teknologian vallattuaan lähes kaikki ammatit, ei tästä sisukkuudesta ole ollut paljon enää käyttöä myöskään metsurin ammatissa.

 

Moottorisahan vallankumous

Kun moottori keksittiin, ei kestänyt kauan kun ensimmäisiä moottorisahoja ruvettiin valmistamaan. Huomattiin jo aikaisin että moottoria voitiin käyttää muualla kuin vain autoissa ja kulkuneuvoissa. Oivallettiin, että teollisuus voisi hyötyä enemmän mekaanisesta voimasta, kuin miesvoimasta. Kun erilaisia koneita rupesi ilmestymään eri aloille, oli niistä saatu hyöty todella suuri. Ei siis kulunut kauan aikaa kun moottorisahat korvasivat perinteiset käsisahat. Vanha sanonta ”Jos ei mies puuta kaada, niin sitä ei kaada mikään” menetti äkkiä merkityksensä.

 

Ilman moottorisahaa ei pärjää

Moottorisaha on siis metsurin ammatissa yhtä vakiintunut työkalu kuin uuni on pizzaleipurille. Ilman sitä ei hommasta tulisi mitään. Kuvittele itse jos tilaat pizzan jota leipuri rupeaa valmistamaan ja leipomaan. Kun taikinan päälle on levitetty kaikki ainekset mutta ei olekaan uunia missä sen paistaisi, niin et voisi nauttia pizzasta. Sama asia koskee metsuria. Jos hänelle tulee tilaus pomolta että hänen täytyy mennä jollekin metsäpalstalle ja raivata kaikki puut sieltä, mutta hänelle ei anneta moottorisahaa, niin siihen ne hommat päättyvät.

 

Metsurin tärkein ase

Moottorisaha on siis metsurin tärkein ase. On silti eroa moottorisahalla ja moottorisahalla. Kuten muuallakin, laatu ratkaisee. Juuri metsurin alalla kannattaa aina hankkia itselleen laatusaha joka kestää useita vuosia. Mistä sitten tunnistaa hyvän moottorisahan? Kysyimme eräältä kokeneelta metsurilta, Kauko Mäntyseltä, asiasta. - Kunnon moottorisahan tunnistaa kun vetää sen käyntiin ja kuuntelee. Jos se kehrää kuin äkäinen kissa niin se on hyvä peli, sanoo Kauko. Jos siis olet vasta valmistunut metsuri, kuuntele sahaasi.


Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Ilmankostuttimen valinta

toukokuu 7, 2018 13:04 by Admin
Ilmankostuttimen tarkoituksena on lisätä sisäilman kosteutta. Ilmankostutukselle on tarvetta erityisesti talvisin, sillä silloin sisäilma on Suomessa kuivaa.

Huoneilman kosteutta voi seurata kosteusmittarilla. Liiallinen kosteus voi vahingoittaa talon rakenteita ja se mahdollistaa myös esimerkiksi homeiden lisääntymisen. 

Ilmankostuttimia on monenlaisia. Lähes aina niissä kuitenkin on vesisäiliö ja jonkinlaista tekniikkaa kosteuden siirtämiseksi laitteesta huoneilmaan. 

Höyrystävä ilmankostutin on ilmankostutintyypeistä hygieenisin, koska siinä höyrystettävä vesi kuumennetaan ja siinä yhteydessä homeet ja bakteerit tuhoutuvat.

Joissakin ilmankostuttimissa käytetään ultraääntä bakteerien tuhoamista varten. Nämä ilmankostuttimet ovat taloudellisia sekä hiljaisia ja tuottavat ilmaan viileää höyryä.

Kylmähöyrystävät ilmankostuttimet eivät juurikaan tuota hiukkaspäästöjä. Ne sisältävät erilaisia keinoja, joiden tarkoitus on pyrkiä estämään bakteerikasvuston syntymistä.

Pisaroiva ilmankostutin nimensä mukaisesti pisaroi veden huoneilmaan. Tällöin vedessä olevat bakteerit päätyvät kuitenkin huoneilmaan ja voivat aiheuttaa terveyshaittoja.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Spraymaalilla sisustaminen

toukokuu 3, 2018 16:59 by Admin
Tekisikö mieli hieman sisustaa ja uusia kotisi ilmettä, mutta aikaa moiseen projektiin ei oikein ole, eikä myöskään rahaa palkata kallista sisustussuunnittelijaa?

Tämä on tuttu tilanne monelle. Pinteestä selviää, ja suurimmat sisustuspaineet purkaa, spraymaalia käyttämällä. Tässä muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun.

Kahvat, koukut, nupit ja muut vetimet irtoavat ovista ja laatikoista helposti. Ruuvaa ne siis erilleen ja uudista ilme sprayaamalla niiden päälle pari kerrosta esimerkiksi kullanväristä tai metallinhohtoista maalia.

Myös seiniä ja huonekaluja voi koristella spraymaalilla. Tapoja on monia, mutta yksi parhaista lopputuloksista syntyy, kun maalaa niihin sapluunan avulla mieleisiään kuvioita.

Verhoista puolestaan saa helposti raidalliset, kun teippaa niihin haluamansa määrän raitoja maalarinteipillä ja suihkuttaa sen jälkeen maalia päälle. Muista ennen maalaamista ottaa verhot pois paikoiltaan.

Jos inhoat muovisen näköisiä tekokukkia niin maalaa kasvit kauttaaltaan spraymaalilla. Lopputuloksena syntyy taideteos, eikä kenenkään tarvitse enää arvailla ovatko kukkasi aitoja vai eivät.

Muista, että spraymaalit sisältävät herkästi haihtuvia liuottimia, jotka hengitettyinä ovat terveydelle vaarallisia. Toteuta siis sisustusmaalauksesi ulkona, jos mahdollista. Muista myös hengityssuojain.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Kodin vaarallisimmat sähkölaitteet?

huhtikuu 23, 2018 17:03 by Admin
Tiesitkö, mistä kodin sähkölaitteista aiheutuu eniten paloja? Televisiot, kahvinkeittimet ja astianpesukoneet syttyvät harvoin palamaan. Sen sijaan liesi, valaisimet ja kiuas ovat tilastojen perusteella selvästi suurimmat rakennuspalon tai tulipalon vaaran aiheuttajat. 

Ylivoimaisesti suurin osa sähkölaitteisiin liitettävistä rakennuspaloista on alkanut liedeltä. Useimmiten taustalla on valvomaton ruuanlaitto. Lieden läheisyydessä on saattanut olla sinne kuulumatonta tavaraa, kuten esimerkiksi keittiöpaperia tai pitsalaatikko.

Toinen merkittävä palonaiheuttaja on kodin valaisimet. Ihmiset kun saattavat ihan ajattelemattomuuttaan vaihtaa vääränlaisen lampun valaisimeen. Reilusti valaisimelle sallittua tehokkaampi halogeeni- tai hehkulamppu voi helposti aiheuttaa tulipalon. 

Myös kiukaat ovat monen palon alkamispaikkoja. Tämäkin johtuu usein ihmisten huolimattomuudesta, kun kiukaalle tai sen läheisyyteen on jätetty jotain sinne kuulumatonta. Saunaa ei ole tarkoitettu tavaroiden varastoimiseen eikä vaatteiden kuivaamiseen.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Teollisuushallin suunnittelu

huhtikuu 20, 2018 09:41 by Admin
Oletko suunnittelemassa itsellesi omaa teollisuushallia? Silloin sinun kannattaa jatkaa lukemista ja tarkistaa, oletko muistanut seuraavat, teollisuushallin suunnittelussa oleelliset asiat.

Teollisuushallin suunnittelu alkaa päämittojen ratkaisemisesta. Tuotantokoneet tarvitsevat luonnollisesti tietyn pinta-alan, mutta on tärkeää muistaa, että lisäksi tarvitaan riittävästi työtilaa niiden ympärille.
 
Yksi tarkkaan mietittävä asia on hallin sisäkorkeus. Suuri korkeus parantaa sisäilman laatua, mutta myös nostaa lämmityskustannuksia. Yleensä korkeuden määrittää hallissa käsiteltävien kappaleiden korkeus. 
 
Yleisin hallin muoto on suorakaide. Se on paitsi edullisin myös kaikenlaisen teollisuustoiminnan kannalta usein yksinkertaisesti se paras vaihtoehto. Suurin osa halleista on järkevintä rakentaa yhdeksi yhtenäiseksi tilaksi.
 
Toiminnan kannalta oleellista on suunnitella kulkuaukot riittävän isoiksi ja erityisesti oikeaan kohtaan rakennusta. On siis selvitettävä mistä tavara tuodaan hallin sisälle ja mistä se viedään ulos. 

Tavaraliikenteen lisäksi pitää miettiä myös henkilöliikenteen, eli työntekijöiden ja vierailijoiden kulku rakennukseen. Yleisesti ottaen henkilöliikenne tulisi suunnitella erilleen tavaraliikenteen reitiltä. 

Hallissa tapahtuva toiminta lähtökohtaisesti olla sellaista, että toimistotiloja ei tarvita. Varsin usein tulee kuitenkin eteen tilanteita, jolloin tarvittaisiin jonkinlainen tuotannosta erillinen tila vähintäänkin puheluita varten. 

Mikäli hallissa työskentelee vakituisesti useampia työntekijöitä, tulee heille lain mukaan järjestää sosiaalitilat. Näihin tiloihin kuuluvat riittävä taukotila, vessa sekä tarvittavat peseytymis- ja pukeutumistilat.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Keittiön kevätsiivous

huhtikuu 18, 2018 17:30 by Admin
Haluatko pitää keittiösi siistinä? Niinhän me kaikki! Tässä muutama vinkki, joiden avulla pääset puuhassa alkuun.

Hankkiudu eroon kaikesta ylimääräisestä. Kaapit ja hyllyt muuttuvat vähitellen yhä sekavammiksi. Tee puhdistus! Heitä pois kaikki pölyttymään jääneet ruokatarvikkeet ja turhat purkit sekä kannettomat muovipurkit.

Järjestä jääkaappi ja kuivakomero. Heitä pois kaikki vanhat säilykkeet ja käyttämättömät mausteet. Muista tyhjentää myös pakastin edelliskesän marjoista ja muusta turhasta. Lahjoita ylimääräiset tavarat niitä tarvitseville.

Siivoa kaapit ja kulmat. Keittiöön kerääntyy yllättävän paljon pölyä ja likaa, joka ei välttämättä ole näkyvillä. Puhdista niin uunin kuin jääkaapinkin alta sekä takaa ja jynssää myös kaikki kulmat ja kolot, joihin on kertynyt likaa ja rasvaa.

Pese seinät ja ikkunat. Imuroi myös verhot ja sälekaihtimet. Puhdista samaan syssyyn myös grillisi, jos sinulla sellainen on. Mikset myös maalaisi seinääsi tai ostaisi uusia tauluja ja koristeita, nyt kun olet päässyt vauhtiin.

Aloita tänään. Aloittaminen on aina vaikeinta. Kaikki sujuu kuin itsestään, kunhan vain pääset alkuun. 

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Remontti-ilmoitus?

huhtikuu 16, 2018 16:35 by Admin
Oletko ajatellut tehdä pientä remonttia? Poistaa pari väliseinää tai rakentaa oman parvekkeen? Vai jotain vähän pienempää? Tiesithän, että asunto-osakeyhtiön osakkaan ilmoitusvelvoitus kattaa lähes kaikki remontit?

Taloyhtiön osakkaan tulee siis tehdä kirjallinen ilmoitus remontista taloyhtiölleen aina, kun tehtävä työ saattaa vaikuttaa yhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin.

Ilmoitusvelvollisuus perustuu asunto-osakeyhtiölakiin ja sen tavoitteena on turvata sekä remontintekijän että muiden osakkaiden oikeudet. Useimmiten ilmoittamatta jää mm. astianpesukoneen tai ovisilmän asennus.

Jos suunniteltu muutostyö vaikuttaa naapureihin, taloyhtiön hallituksen tai isännöinnin tehtävänä on ilmoittaa muutoksesta heille. Naapurit voivat puolestaan harkita, onko heillä mahdollisuus puuttua remonttiin.

Remontista naapureille syntyvä haitta voi olla tilapäistä eli esimerkiksi töistä syntyvää melua tai pysyvää, kuten ilmalämpöpumpun käyttämisestä syntyvää, loputonta ja naapurisopua koettelevaa ääntä. 

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5